Norske kjeveortopeder i Manchester

Kursgiverne, fra v. Lisen Espeland, Arild Stenvik og Bjørn Zachrisson, her med arrangør, professor Bill Shaw, Manchester.

An interdisciplinary perspective on orthodontic care» var tittelen da Lisen Espeland, Arild Stenvik og Bjørn Zachrisson, alle fra Kjeveortopedisk avdeling ved fakultetet I Oslo, foreleste for vel 100 britiske kolleger under et symposium i Manchester 25. november. Dette var det fjerde i en rekke av symposier arrangert av Dental School i Manchester, der målet er å presentere kunnskap som er «evidence-based».

Lisen Espeland, som hadde ortognatisk kirurgi som tema, presenterte ferske tall fra et pasientmateriale basert på spørreundersøkelser blant 750 personer som hadde gjennomgått kjeveortopedisk behandling i kombinasjon med ortognatisk kirurgi. Kjeveortopedisk perspektiv på traumer og manglende tenner var Stenviks tema, og Zachrisson snakket om interdisiplinær behandling av voksne, der kjeveortoped, periodontist og protetiker samarbeider for å løse kompliserte kasus.

Forsamlingen, de fleste britiske spesialister i kjeveortopedi og spesialistutdanningskandidater i Manchester, utgjorde en lydhør forsamling som holdt ut til siste slutt, og evalueringen av symposiet tyder på at alle hadde fått mye ny kunnskap i løpet av dagen.

Som norsk «fremmedarbeider» i Manchester, men med fortsatt tilknytning til Kjeveortopedisk avdeling i Oslo, var det hyggelig å få være med på å arrangere dette symposiet som profilerte en del av den forskningen som bedrives ved avdelingen.

GunvorSemb